Thailand 4

4 apr 2011

Madrid - Een jaar onderweg! Ik ben naar het verre oosten gefietst. Heel veel gezien, meegemaakt, doorleefd. Mijn hoofd zit vol met indrukken die nog allemaal hun plek moeten vinden. Eerst ga ik nog lekker genieten van Europa. Zie ´t me al voor me: lekker in de avondzon voor mijn tent zitten met een glaasje wijn en lekkere kaas!

Bangkok is een makkelijke stad. En het is niet helemaal zoals in het liedje van Murray Head. Aan de andere kant, ik wil me ook niet meteen vergelijken met een "hard man", maar toch ging het weer even mis in Bangkok. Vrijdagavond kreeg ik opeens een koortsaanval. Ik had net de hele dag gefietst met twee andere Nederlanders en een gids. Leuk om door de gewone wijken van Bangkok te fietsen. Op de terugweg kwamen we langs mijn hotel en daar ben ik afgehaakt, voelde me niet goed, even op bed gelegen, temperatuur gemeten: flinke koorts. Met de taxi ben ik naar een ziekenhuis gegaan. Daar werd een zware verkoudheid geconstateerd en voor de zekerheid werd er toch even wat bloed afgetapt om op malaria te testen. Ik kreeg een lekkere spuit en een zak medicijnen. En inderdaad goed slapen en de volgende dag voelde ik me al alweer goed.

Dus ..... mijn ontakelde brander, souvenirs en dergelijke op de post en daarna naar de weekend market, nieuwe zonnebril gekocht. heerlijk gegeten bij een eetstalletje en op de terugweg even nog langs ziekenhuis voor uitslag. Natuurlijk geen malaria (want dan zou ik nog steeds op apegapen liggen). De arts maakte zich wel zorgen dat ik in Spanje ging fietsen. Of ik wel spaans sprak... nou, ik gpreek ook geen Thai en dat lukt ook.

In China Town koop ik nog een grote boodschappentas waar ik mijn fietstassen in kan stoppen. Op mijn vertrekdag heb ik nog wat doelloos met de ferries gevaren en een stukje skytrain gedaan. Om iets voor drieën op de fiets gestapt. Die is nu super licht. Mijn voortassen zijn bijna leeg. Na 30 km fietsen ben ik vlakbij de luchthaven. Ik rij nu op een druk stuk snelweg waar een bordje staat dat het verboden is om te fietsen. Trek me er maar niets van aan want ik zie geen alternatief. Net voorbij een politiepost, vlakbij de passengerterminal staat een er een bord met ¨departures¨ erop. Opeens en voor mezelf ook onverwacht schiet ik vol. Mooi dat het op deze manier gebeurt, terwijl ik op de fiets zit en in letterlijk de laatse kilometer. Even mijn neus ophalen en ik ben bij de vertrekhal om in druipend van het zweet mijn fiets in te pakken in bubbeltjesfolie. Ik haal het stuur eraf en hang hem in het frame en wikkel dan heleboel bubbeltjes, vershoudfolie en plakband erom heen.

Vliegen is vliegen, de luchthavens zijn hetzelfde. En het maakt dus niet uit waar je bent. Gelukkig hebben ze op de luchthaven in Dubai wel loungestoelen waar ik nog wat kan slapen. In Madrid doe ik het omgekeerde van in Bangkok. Ik zoek me een weg naar de stad. Nu begint het op een snelweg waar ik bij een tolpoort van de weg wordt gestuurd. Even verderop kan ik door wat woonwijken naar het centrum gaan dwalen. Maar jeetje wat is het hier netjes, aangeharkt, schoon. De straten hebben ook fatsoenlijke naambordjes, niet dat het een klap uitmaaakt want ik de stadskaart van Madrid is te klein. Opeens een stadsplategrond op een reclamezuil. Het moet niet gekker worden. Ik stop bij het jeugdhotel van Madrid. Neem een douche om dan snel naar een supermarkt te gaan. Koop kaas, chorizoworst en een stuk brood. In een parkje eet ik het op.

Op de bergen ten westen van Madrid ligt nog sneeuw en je ruikt hier de lente in de lucht. Wat totaal anders weer. De tocht wordt nu echt anders. En zoals mijn wateroogjes me al vertelden: een periode is afgesloten. Ik zal dit reisverslag dan ook afsluiten. Ik zal een andere verslagserie maken voor mijn trip van Madrid naar Nederland. Dit zal echter wel anders zijn.

Nog even reflecteren. Ik heb 22.000 km gefietst en 229 dagen echt gefietst. Dus ik heb niet zoveel gefietst eigenlijk. Op een fietsdag reed ik bijna 100 km. Natuurlijk zijn er veel mensen die me willen vragen of ik veranderd ben. Mmmmm.....,  mijn haar is korter. Ik ben bruin alleen op mijn gezicht, armen en onderbenen, wat wel een grappig is als ik naakt voor de spiegel sta. Ik ben iets lichter maar toch weer redelijk op gewicht..... maar dat is natuurlijk niet wat mensen met "veranderen" bedoelen. Ben ik slimmer, wijzer, verstandig, filosofischer geworden? Hoe staat het met mijn zelfbewustzijn? Ik ben een jaar ouder, dat is zeker en ik heb ook veel meegemaakt. De grenzen van mijn eigen kunnen op fysiek en mentaal vlak heb ik bezocht. Ben ik daardoor anders? Natuurlijk is alles anders nu. Ik leef nog steeds van dag tot dag, maak geen plannen, heb nooit haast en doe alleen dingen die ik leuk vind. Dat is anders dan ik altijd in Nederland geleefd heb en daar gedraag ik me ook naar. Als ik weer terug ben zal ik weer deels in het oude leven terugkomen en zal ik me ook weer als thuis gedragen. Dus of ik ben veranderd? Nee, ik denk het niet. Wat meer levenservaring, maar dat is normaal na een jaar leven. Verwacht dus niet dat ik meditatie lessen ga verzorgen, spirituele wijsheden delibreer of ook maar iets meer snap van het leven. Oh ja, als mensen het al niet leuk vonden dat ik veel relativeer. Nou, dat is er niet beter opgeworden. Wil je de waarheid weten, mijd me!

Oh ja, nog even dit. Ik probeer elke uitnodiging om ergens een glas bier te drinken in mijn route in te passen. Zo moet ik nu al langs Zwitserland, Lisserbroek, Maastricht en Kiel Windeweer.

4 april 2011 - 01.jpg 4 april 2011 - 02.jpg 4 april 2011 - 03.jpg 4 april 2011 - 04.jpg 4 april 2011 - 05.jpg 4 april 2011 - 06.jpg 4 april 2011 - 07.jpg 4 april 2011 - 08.jpg 4 april 2011 - 09.jpg 4 april 2011 - 10.jpg

Reacties   

 
#7 Guest 21-04-2011 18:24
Sorry Sjirk

IK werk tegenwoordig ook voor TNTPOST ben het paketje niet tegen gekomen wat een rot bedrijf zeg dat ze het paketje zijn kwijt geraakt.GR ut Snits
 
 
#6 Guest 16-04-2011 10:13
Sjirk, ook in Roermond staat de pils koud!!
Groetjes, Ronald
 
 
#5 Guest 15-04-2011 07:07
Hoi Sjirk, namens medebestuursled en welkom terug. Hoewel, terug... ik vind Madrid nog best een eind weg als je het moet fietsen!
Bibliotheek heeft afgelopen jaar ongeveer zelfde weer gehad als jij: van heel warm naar ijskoud. Het lijkt nu voorzichtig weer wat warmer te worden.
We hopen dat je t.z.t. langskomt om bij te kletesen! Tot die tijd nog goeie reis!!
Groetjes, Anneke
 
 
#4 Guest 11-04-2011 06:30
Hoi Sjirk

Mooi om te zien dat je goed op europese bodem terug bent. Fiets ze en als in de buurt van walem bent dan horen harald en ik dat graag. We wonen er rond half/eind mei en alles gaat goed vooruit (wellicht is dit schrijven het noodlot tarten....). Anders kom je maar een ijsje eten in slenaken. Dat doen we ook graag.

Groet Constance
 
 
#3 Guest 08-04-2011 17:38
Hallo Neef

Welkom terug in Europa geniet nog maar even voor je helemaal weer in het stresse volle nederland bent.
Groeten je nischt ut Snits
 
 
#2 Guest 05-04-2011 15:40
Hoi Sjirk.
Welkom back in Europe. Wat een prachtige tocht is het geweest en ik vond het leuk om daar ook een stukje van meegemaakt te hebben met jou. Dank nog daar voor. Je verhalen uit Cambodja waren ook herkenbaar, aantal routes ook gehad. Ko Chang in Thailand heb ik ook gebruikt voor een weekje relaxen.
Ik wens je "all the best" op je laatste route naar Nederland en als je nog langs Nicolas gaat, doe hem de groeten.
Ik zal ook nog even mijn schuld inlossen vandaag.

Groetjes en een big hug, Ellen
 
 
#1 Guest 04-04-2011 19:52
hi Sjirk, welkom in Nederland. Stef en ik zitten met onze 4 koters in Bleau vanaf 25 april. Voor ongeveer een week of zo. Bel of mail me maar als je langs wil komen.
(edit: telefoonnummer weggehaald, sjirk)