19 augustus 2007

19 augustus 2007 - Husavik - Dalvik

Hè hè, eindelijk twee plaatsen die ik zonder te spieken op de kaart kan schrijven. Het was vandaag echt een fietsdag. Gewoon kilometers maken en genieten van wat er om je heen gebeurt. Ik had tot Akureyri licht wind mee waardoor het fietsleven natuurlijk een stuk leuker is.

Vanochtend heb ik besloten om eerst alles in te pakken en dan ergens in Husavik te gaan ontbijten. Natuurlijk super relaxed, alleen is het zondag zodat ik einidig op de stoep van een tankstation met voorverpakte sandwiches en gratis (!) koffie. Ik zat in de zon dus het was ook wel goed. Het landschap was vandaag niet zo fotogeniek, maar wel bijzonder om door te rijden. Het is ruig, met in het dal weilanden voor schapen en paarden, daarboven is het heide en dergelijk spul.

Goed de wind stond lekker in de rug toen ik eerst weg van Husavik naar de ringweg reed. Daar rechtaf. Het ging heerlijk zonder te stoppen zo'n 60 km gefietst toen toch maar wat gaan eten, zeker omdat ik een helling zag opdoemen. Gegeten met een uitzicht over een breed dal met een rivier erdoorheen. na mijn lunch (koekjes van de Action, of eigenlijk kruimels van de Action) de helling opgegaan. Het ging goed, niet helemaal van harte maar ook niet dat ikd acht dat het niet zou lukken. Ik werd beloond met een afdaling naar de fjord waarin Akureyki ligt. Het ging hard en op een gegeven moment had ik het ook weer koud. Dan ben je weer blij als je wer gewoon kan fietsen, dan warm je weer op. De laatste 18 km naar Akureyki was een geval van honger. Het was nog steeds zondag dus de meeste winkels waren gesloten. Bij een café koffie met taart gegeten en verderop een sandwich met bacon. een stuk verder gefietst en bij een shoppingmall gestopt. Hier was alles wel open en boodschappen gedaan.

Het laatste stuk, toch nog 46 km, was het tegenwind. De wind was harder gaan waaien en het was een kwestie van volhouden geworden. De eerste 30 km ging mooi strak, maar daarna werd het worstelen. De wind was echt heftig. Gelukkig ging het laatste stuk naar beneden en was ik zo in Dalvik. Ik wou nog naar het zwembad, maar die ging net dicht. Ik kon wel betalen voor de camping. 1000 kr voor de tent ongeacht het aantal personen. Ik vond het duur en niet eerlijk, maar de juffrouw was onverbiddelijk. Zij had de regels niet gemaakt. Daarna wat gaan eten (soep en noedels) en geprobeerd om bij een hotel te internetten. Nee, dat kon alleen bij het zwembad en die is dicht.